Op de prachtige, zonnige dinsdagmiddag van 22 oktober 2024 gingen een zestal gidsen en twee stagiaires op weg met een grote groep leden van de vereniging VGSE (gepensioneerde medewerkers van DSM). Twee groepen gingen onafhankelijk van elkaar op weg naar de uilentoren op het landgoed de Bedelaar en een groep ging naar het Pesthuisje.
De eerste groep laat ons het volgende weten:
Nadat de groep in 3-en was gesplitst ging men via de Tungelroyse beek richting de Uilentoren. Bij de brug over de Tungelroyse beek werd een toelichting gegeven over de betekenis van de beken voor het Leudalgebied, de vervuiling door de Budelse zinkfabriek, de kanalisatie en het herstel van de meanders van de beek. Ook werd even aangestipt dat het herstel van de Tungelroyse beek ongeveer één miljoen euro per kilometer heeft gekost. Vóórdat de groep het landgoed de Bedelaar instapte, werd in het kort de het leven van Eugene Dubois en het ontstaan van het landgoedde Bedelaar besproken. Ook de legende over de naam van de Bedelaar werd aangestipt. Aangekomen bij de Uilentoren werd de groep in de gelegenheid gesteld om de toren vanbinnen te bezichtigen en te beklimmen. Meer dan de helft van de groep maakte van deze gelegenheid gebruik. Nadat Sjoerd werd achtergelaten bij de Uilentoren, waar hij de andere groep opwachtte, ging de groep met John en Kate verder richting het Langven. Onderweg werden verschillende onderwerpen aangestipt, zoals de kenmerken van de invasieve Amerikaanse eik en de gevolgen hiervan voor het landschap. Bij het Langven werd onder meer stilgestaan bij de grootscheepse hersteloperatie van Staatsbosbeheer om dit gebied en het ven weer open te maken, door bijna alle berken in dit gebied te verwijderen . Ook de invasieve plant, de Water crassula en de bedreiging van deze plant voor de flora en fauna van het ven, is aan de orde gekomen .Vervolgens ging de groep weer richting de Busjop . Onderweg werden onder meer, de levendbarende salamander, de hazelworm en de opbouw van de brug in vroeger tijden, besproken. In het laatste deel van de wandeling werd stilgestaan bij het oorlogsmonument van Piet Vossen, de gebeurtenissen op 8 oktober 1944 en de prehistorische grafheuvels bij de Busjop. De deelnemers gaven aan dat het een fijne wandeling was en dat ze mooie verhalen hadden gehoord.
De tweede groep laat het volgende weten:
We hebben deze groep meegenomen eerst naar de grafheuvels bij de Busjop, hier iets over verteld, en toen rechtdoor naar de Tungelroyse beek, en rechtsaf het smalle bospad op richting het monumentje voor Piet Vossen, hier ook iets verteld, en onderweg verteld over het Leudal en het ontstaan ervan. Vervolgens zijn we naar de Spikkerbrug gelopen, daar iets verteld, en daarvandaan rechtsaangehouden, volgende links zodat je eigenlijk evenwijdig loopt aan de Speckerweg, maar dan wel lekker door het bos, het was een prachtige herfst dag, we hebben onderweg veel en mooie paddenstoelen gezien, o.a. parasolzwammen, honingzwammetjes en rodekoolzwammetjes, en een bijna ronde heksenkring van nevelzwammen. Toen zijn we links gelopen richting het landgoed de Bedelaar waar we nog iets verteld hebben over professor Dubois. Daar zijn we naar de uilentoren gelopen waar Sjoerd op onss tond te wachten, hij vertelde iets over de Uilentoren en heeft een groot deel van de groep meegenomen de toren in. We zijn toen samen met Sjoerd terug gelopen naar de Busjop, en hebben daar nog even een lekker kopje koffie gedronken met onze groep, de andere groepen waren daar ook alweer. We hadden een leuke enthousiaste groep, die naar mijnmening een gezellige middag hebben gehad. De groep onder leiding van Mart Vermeulen, Antoinette Bosma en Joke van Rooijen laten het volgende weten:
De derde groep startte met een korte uitleg over kenmerken van het Leudal in het algemeen om meteen daarna stil te staan bij de grafheuvels. Met de groep spraken we verder over de energiebanen die wellicht rond de grafheuvels te vinden zijn, maar ook de Tweede Wereldoorlog. We genoten van de prachtige aanblik van de weer meanderende Tungelroyse beek en we zagen vooral enorm veel paddenstoelen. De kloosterhoeve, de berceau en uiteraard het pesthuisje werden aangedaan, waarna we met de hele groep, de hei als ultieme schoonheid van deze tocht hebben benoemd. We liepen terug naar de Busjop waar koffie, vlaai en aangenaam gezelschap deze prachtige middag compleet maakten.