Wat is ecologisch tuinieren?
Ecologisch tuinieren stoelt op een paar eenvoudige principes: de eerste is respect voor de bodem, het bodemleven en al wat leeft. Door verschillende groenten en zelfs bloemen door en naast elkaar te planten, doe je aan combinatieteelt. Een gevarieerde beplanting zal veel verschillende dieren aantrekken die samen zorgen voor het natuurlijk evenwicht. Zo zetten lieveheersbeestjes bijvoorbeeld graag bladluizen op hun menu en slakken zijn dan weer verzot op kleine insectenlijkjes en ander rottend organisch afval. ‘Schadelijke’ dieren houd je liever op een natuurlijke manier uit je tuin weg. Dit kan door plantencombinaties te kiezen, die groei en bloei positief beïnvloeden. Zo heeft kamille de reputatie de uienvlieg af te schrikken en zullen tomaten je kolen tegen koolwitjes beschermen. Door bonenkruid rond bieten te planten, houd je de bladluizen op afstand.
Een tweede principe dat elke tuinder zal toepassen die op een verantwoorde manier lekkere groenten en klein fruit wil telen in zijn ecologische moestuin, is de zogenaamde vruchtwissel. Dit betekent dat verschillende teelten elkaar volgens een op voorhand vastgelegd schema zullen opvolgen.
Deze eeuwenoude techniek heeft de bedoeling bodemziekten te vermijden en voedingsstoffen optimaal te benutten. Zo houd je de bodem gezond. Bemesten doe je als milieubewuste tuinder uiteraard met organische meststoffen. Deze natuurlijke producten zullen jouw planten de nodige voeding leveren en bovendien het bodemleven vitaal en gezond houden met humus. Op die manier blijft je bodem in optimale conditie.
Groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin zijn supervers en smaken heerlijk. Omdat je het groeiproces helemaal in eigen hand hebt, weet je bovendien precies wat je eet. Opteer je voor ecologisch tuinieren, dan spaar je niet alleen het milieu, maar garandeer je jezelf ook onbespoten, gifvrije groenten, kruiden en fruit.
Bij ecologisch tuinieren komt het erop aan, de organische kringloop en het natuurlijk evenwicht in stand te houden door enkel producten van natuurlijke oorsprong te gebruiken. Ziekten en plagen worden zoveel mogelijk preventief en op een natuurlijke wijze behandeld en indien er toch een bestrijdingsmiddel moet gebruikt worden, is dit een natuurvriendelijk product. De ecologische tuinder vermijdt het gebruik van chemisch bewerkte voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen.
Achter het Bezoekerscentrum Leudal ligt een voorbeeld van een Ecologische tuin. Wil je meer weten over Ecologisch Leven, koken en Tuinieren, bezoek dan deze tuin eens of neem contact op met Velt Leudal.